Güler Sabancı'nın önderliğinde Sabancı Üniversitesi epey bir zamandır her yıl Amerika'da mezunlar buluşması gerçekleştiriyor. Brookings Institution'ın gelenekselleştirdiği Sakıp Sabancı Lecture serisiyle aynı haftaya denk gelen buluşma bugüne kadar Harvard'daydı. Bu sene değişiklik olarak New York'a, Columbia Üniversitesi'ne alındı. Sabancı iyi mezunlar veriyor; okuldan ayrıldıktan sonra yıllar sonda bile alma mater'larıyla ilgili gençler. Güler Sabancı ise hep sanat ve eğitim işinden diğer her şeyden daha fazla heyecanlanıyormuş gibi.
Sabancı öğrencilerinin mezunlarının pek çoğu iyi yerlerde çalışıyor yurtıdışında, iyi gelirleri var. Hepsi özel eğitimin pahalı olduğunun bilincinde. Bu yüzden de birkaç yıldır mezunlar buluşması aynı zamanda 'burs kampanyası' olarak da faaliyet gösteriyor. Öğrencilerin bağışları başka Sabancı Üniversiteli gençlerin eğitimine harcanıyor.
Columbia Üniversitesi'nin dünyaca ünlü gazetecilik okulunun da benzer bir faaliyeti var. Dünyanın en iyisi kabul edilen Columbia J-School'un öğrenci işlerinden sorumlu dekan Sree Sreenivasan aynı zamanda bir İnternet ve sosyal medya gurusu. Facebook'taki 'Sree Tips' Amerikan medyasının önde gelen isimleri tarafından takip ediliyor, kendisi CBS'de sosyal medyayı yorumluyor ve bu işin önde gelen markası olarak kabul ediliyor. Twitter'da da epey popüler.
Öğrenciler her yıl kendi aralarında 'Silence Sree' yani 'Sree'yi Susturun' günü düzenliyorlar. Aralarında para toplayıp bir günlüğüne de olsa Sree'nin neredeyse can damarı olan sosyal medyada sessizliğe gömülmesini sağlıyorlar. Sree o gün ne tweet atabiliyor, ne de Facebook'daki status'ünü güncelliyor. Geçen sene beş bin dolar toplamışlar. Çok değil ama hiç yoktan iyidir. Bu yıl da geçen günlerde, tam da Sabancı Buluşması'na denk gelen tarihte, yine susturuldu Sree. Kazanılan para J-School'da öğrencilere burs olarak dağıtılacak.
Hazır Sabancı'yla Columbia yakınlaşmışken benim de bu buluşmadan yola çıkarak aklıma gelen naçizane bir önerim olacak: 'Halil'i Susturalım' kampanyası. Boş konuşmasıyla ve kendi şahsi tarihindeki akıl almaz dönekliğiyle ünlü ve ancak kolay devrilecek tabulara el atan hocaları Halil Berktay'ı susturmak için bir bağış kampanyası yapılsa Türkiye'nin entelektüel hayatında yarattığı kakafoninin dışında bir katkısı olmaz mı? Sussa daha kıymetli işte... 1 Mayıs 1977'yi kontgerilladan soyutlayacak kadar akıl tutulması yaşayan bir hocanın orada burada konuşmasındansa hiç değilse onu susturmak için toplanacak parayla nitelikli gençler yetiştirir Sabancı Üniversitesi. Bence Sabancı mezunlarının bu konuya eğilmelerinde fayda var. Eminim, Halil'i Susturun kampanyasına benim gibi dışarıdan da katkıda bulunacak insanlar olabilir.
Son olarak...
Benim pek umurumda değil aslında, zaten köşe de yazmıyorum diye hiçbir konuda fikrimi beyan etmiyordum çoktandır; takipçilerim farkındadır. Sonuçta dünyayı kurtarmak için köşe yazmıyorum. Ama tam da Halil Berktay'ın saçmalamalarına denk düştüğü zaman Sabancı Üniversitesi rektörü Nihat Berker'le yanyana gelince kendimi tutamadım. Nitelikli üniversite eğitiminin ne kadar zor bulunduğunu, bazı okulların ne kadar kötü olduğunu konuşurken birden ağzımdan 'En az sizin tarih bölümünüz kadar kötü' cümlesi fırlayıverdi. Nihat Hoca'nın da hoşuna gitmedi bu çıkışım tabii. 'Bizim tarih bölümümüz çok iyi' dedi, karşılıklı konuyu kapattık. Dilimin kemiği yok işte...
Çok iyi Oray :-) Susmanın kimseye yararı yok, sana bile :-) En kötüsünden, kafana zincir takmış oluyorsun sustuğunda.
YanıtlaSilEyyamciliktan tiksinen bir insan olarak,helal olsun diyorum size. Yerinde,gercekci bir laf olmus
YanıtlaSil