...."Yüzde 98'i" Müslüman olan bir ülkede asında hiçbirimize Müslümanlık falan öğretilmiyordu, bir şey dayatılıyordu ve onun ne olduğunu araştırmak istedim.Türkiye'de İslam sınıfsaldır; sınıf yükseldikçe dini inanç azalıyor. Ya da sonradan parayı bulan şokun etkisini atlatmak için dine sığınıyor. Bunu pek çok popüler örnekten de görmek mümkün: Fakirlikten gelen futbolcular birden tarikatçı oluyor... Parayı bulan İslamcılar yavaş yavaş dünya nimetlerini tatmaya başlıyorlar; içki içiyorlar vs...Kentli, üst sınıf, çevrelerde, yerleşik elitlerde ise dine dair herhangi bir bilgi yok. İnançtan bahsetmiyorum, Türkiye ne kendi dinini ne başka dinleri bilmiyor.Nereye kadar reddedilebilir, nereye kadar yokmuş gibi davranılabilir odadaki bu fil?Ben okullarda -liselerde sadece- belki bir sene zorunlu din dersi verilmesinden yanayım.Ama bunu "Din kültürü ve ahlak bilgisi" dersinden çıkarmak şartıyla..."Dinler tarihi" öğretilmeli... Herhangi bir inanç baskısı olmadan, dayatmacılıktan uzak, "Namaz öğreniyorum"dan uzak sadece dinlerin doğuşu, etkisi anlatılmalı... Eski Ahit de okutulmalı, Kur'an da... Fatiha da öğretilmeli kaddish de... Ama dua ezberletilerek sınavdan geçilen bugünkü çarpık sistem olmamalı...Dahası, bu din derslerinin de Diyanet'in yetiştirdiği 'hocalar' ve 'hacılar' takımından sıyrılması gerekiyor bana kalırsa... Tarihçi öğretmenler anlatmalı dinimizi... Ayrıca, dini öğrenmek, dini pratiği yaşamak isteyenler olursa da bunun yeri liseler, ilkokullar değil belki devletin denetiminde açılan kurslar olabilir...Din, Türkiye'nin bir olgusu. Bu bir ülke meselesi olabilir ama inanç meselesi de bir o kadar kişiseldir.Ne dini reddedebiliriz, ne de teslim olmaya zorlanabiliriz.
30 Mart 2012 Cuma
Zorunlu din dersimi istiyorum
29 Ekim 2010'da ne yazdıysam bugün de seçmeli din dersi konusunda noktasına virgülüne dokunmadan aynısını düşünüyorum:
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
"Geçmiş" ola...
YanıtlaSilnaif, çok naif. hahaha
YanıtlaSilBir Turk Hiristiyan olarak kesinlikle katiliyorum. Boylece bilinmeyene duyulan korku ve bu korkudan beslenen nefret belki biraz ortadan kalkar. Bu arada Eyup'un hikayesinde benim de henuz cozemedigim bir cok nokta var. Insan neden denenmeye tabii birakilir ben de bilemiyorum. Ancak Kutsal Kitap'ta kimi yerler var ki yillardir aradigim sorulari yanitliyor. Icten yazilar icin tesekkurler...
YanıtlaSilBugün 4 Nisan, hala yeni yazı yok, gazetede yazıyor olsaydınız kovulmuştunuz...
YanıtlaSilOkuma aliskanligimiz degisti. Artik bloglar da gazete islevi goruyor. Acikcasi deger verdigim yazarlar gazetelerinden atildikca blog ve internet sitelerini takip eder oldum. Sirf bunun icin tablet bilgisayar aldim. Lutfen duzenli yaziniz ki yeni aliskanligimiz daha da guclensin.
YanıtlaSil